Ce este un Holter ECG? Ce este un monitor (Holter) ECG?

Holter ECG monitor este un dispozitiv portabil care măsoară și înregistrează activitatea inimii (ECG) continuu timp de 24 până la 48 de ore sau mai mult, în funcție de tipul de monitorizare utilizat. Monitorul Holter înregistrează ECG-ul pe măsură ce vă desfășurați activitățile zilnice, iar rezultatele sunt denumite electrocardiograme ambulatorii. Holterul are fire cu electrozi ce se atașează de piele.

Electrocardiogramele obișnuite (ECG sau EKG) ajută medicul dumneavoastră să observe activitatea inimii la un moment dat în timpul testului ECG. Dar ritmurile anormale ale inimii și simptomele cardiace pot să apară și să dispară, astfel încat electrocardiograma obișnuită să nu reflecte simptome cardiace. De aceea se folosește holterul pentru a obține electrocardiograma pe o perioadă mai lungă de timp.

Am purtat un Holter ECG 24 ore dar în ziua respectivă nu am avut nici un simptom. Rezultatul a fost normal. Continuă crizele. Care ar fi opțiunile mele în continuare?

Pentru a putea documenta crizele medicul dumneavoastră trebuie să vă recomande din nou o evaluare Holter ECG  sau să reușiti să  efectuați un ECG în criză dacă această dureaza suficient de mult.

Holterul ECG poate fi purtat pe o durată variabilă, în  funcție de frecvența simptomelor.

Pentru pacienții cu acuze rare este ideală o perioadă mai lungă de monitorizare. Aceasta poate fi de 24-48 ore, 70 ore, 3 zile, 4 zile, 5 zile, 6 zile, 7 zile, 10 zile etc; Avem monitoare (HOLTERE) ECG cu autonomie de până la 15 zile.

Am suferit un leșin. Am palpitații sau bătăi rapide sau goluri în piept. Ce trebuie să fac?

În primul rând să consultați un medic. Se va recomanda o electrocardiogramă, cea mai utilă este cea din timpul crizei  pentru a pune diagnosticul de suferință a sistemului electric al inimii sau altă boală. Dacă acuzele dumneavoastră sunt rare și nu sunt suprinse pe un ECG 12 derivații, este nevoie de monitorizare tip Holter EKG 24 ore, de obicei 3 canale;

În timpul monitorizării ECG uzuale de 24 ore sau celei de mai multe zile pot face baie/duș? Pot merge la înot?

Sunt diponibile aparate rezistente la apa. Acestea  nu trebuie indepartate de pe piele in timpul dusului; Inotul nu este recomandat pentru ca duce la aparitia mai multor artfecate (zgomot de miscare);

Avem si aparate care nu sunt rezistente la apa; ele trebuie îndepartate de pe piele,  înainte de duș, baie sau mersul la piscină după caz. La momentul montării aparatului – veți fi instruit cum să îndepărtați electrozii și aparatul de pe piele pentru igiena zilnică și cum să îl montați la loc;

Ce înseamnă Holter de tip “loop recorder” sau “eveniment”?

Este un aparat care  detectează activitatea electrică a inimii dumneavoastră în permanență (curba pulsului dumneavoastră ) și inregistrează orice anomalie/eveniment anormal a ritmului cardiac cu ajutorul unui soft de detecție aritmii; Avantajul este o înregistrare de durată mai lungă, pentru surprindere evenimente care le simțiți sau care nu le simțiți; există loop recorder implantabil (minima interventie chirugicală, subcutan) – cu durată de viață a bateriei circa 3 ani; există loop recorder extern (Holter tip loop recorder) care poate monitoriza pacientul timp de 14-30 zile, acesta din urmă fiind disponibil in clinică.

Există posibilitatea monitorizării ECG 12 canale mai multe zile?

Numărul mare de electrozi utilizați pentru montarea Holter ECG 12 canale crește șansa ca traseul sa fie de o calitate slabă (artefacte de miscare, așa numiții “paraziți/pureci” pe traseu) ceea ce limitează posibilitatea de interpretare corectă a datelor înregistrate. În plus  efectuarea igienei zilnice prin demontarea de către pacient a aparatului nu este posibilă, fiind multi electrozi de remontat. Din aceste motive recomandăm monitorizare 12 canale 24 ore, maxim 48 ore, și în nici un caz 7 zile, deși există teoretic aparate cu aceste capacități tehnice.

Este nevoie de montare Holter ECG după accidentul vascular/congestie cerebrală/atac cerebral?

Depinde de motivul producerii accidentului vascular; medicul dumneavoastră neurolog vă recomandă monitorizarea ECG dacă consideră că o aritmie cardiacă. Fibrilația atrială poate fi cauza accidentului vascular. În timpul spitalizării pentru atacul cerebral, se efectuează o electrocadiogramă, dacă aceasta nu arată fibrilație atrială se montează Holter EKG 24-48 ore chiar în timpul internării; un rezultat negativ pentru fibrilație atrială în primele 48 ore și lipsa altei cauze pentru producerea AVC impune, conform ghidurilor în vigoare, continuarea monitorizării ECG pe o perioadă cât mai lungă (7-14-30 zile) în prima lună de la evenimentul acut pentru depistarea fibrilației atriale. Ulterior se va lua decizia continuării monitorizării ECG în funcție de situație cu un loop recorder intern.

Care sunt riscurile purtării unui Holter?

Purtarea unui monitor Holter nu are riscuri și nu cauzează durere. Majoritatea monitoarelor Holter au fire care se conectează la discuri mici (electrozi) atașate la piept pentru a înregistra electrocardiograma. Deoarece electrozii sunt atașați cu bandă sau adezivi, acestea pot provoca iritarea ușoară a pielii. Spuneți tehnicianului dacă sunteți alergic la leucoplast sau adezivi.

Unde pot găsi mai multe informații despre Holter?

Puteți accesa urmatoarele link-uri:

–  https://en.wikipedia.org/wiki/Holter_monitor
–  https://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_conduction_system_of_the_heart
–  http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartAttack/DiagnosingaHeartAttack/Holter-Monitor_UCM_446437_Article.jsp#.W08u6dIzaUk

Suntem în concediu odihnă în perioada 15-30 August 2024!
Pentru urgențe vă rugăm să apelați serviciul 112!