Folosim 4 tipuri de aparate Holter pentru monitorizarea ECG fiecare din ele fiind de ultimă tehnologie și având avantaje specifice pe anumite segmente de monitorizare.
Softul de analiza pentru aparatele care inregistreaza continuu semnalul ECG permite:
Pentru monitorul de tip eveniment (“loop recorder”) Rtest Evolution analiza semnalului ECG este facută în timp real cu ajutorul unui soft special care permite:
Nici un soft de interpretare a datelor brute, înregistrate de monitoarele ECG, nu este perfect, pentru că există prea multe variante posibile, greu de prelucrat de un computer (cel puțin pentru moment), iar zgomotul înregistrat este de multe ori interpretat in cadrul analizei automate, ca o aritmie maligna sau benigna sau ca opriri cardiace. Aceste aspecte influenteaza rezultatul final inclusiv curba de puls; Medicul intervine si face reanaliza mauala/sau uneori semiaautomata a datelor inregistrate, astfel este obtinut un raport corect; Durata analizei este variabila in functie de complexitatea datelor, durata de monitorizare 24 de ore sau 7 zile, si tipul de aparat; Datele sunt printate sau salvate in format pdf si trimise pacientului si sau medicului care a recomandat investigatia.
Faros este un aparat electronic de foarte mici dimensiuni (49/29/12mm), cu o greutate de 16 grame;
Disponibil pe 1 sau 3 canale în funcție de cablul folosit; monitorizează ECG continuu și are o autonomie de până la aproximativ 7 zile; este utilizat pentru 6 zile/1 canal și maxim 3-4zile / 3 canale;
Are accelerometru, ECG sampling 125-1000Hz, acuratețe ADC – 24bits, acuratețe accelerometru 3D -14bits , frecvențe sampling accelerometru 25-100Hz;
Emisiile de radiofrecvența (RF) sunt foarte mici și nu interferă cu sisteme electronice; poate fi folosit în orice instituție sau acasa, dar este de dorit ca orice aparat portabil cu emisie de RF sau telefoanele mobile să nu fie ținute în preajma aparatului sau a cablului;
Montarea aparatului FAROS se face în cabinet prin intermediul unor electrozi excentrici și /sau electrozi normali care se atașează pe tegument, după ștergerea cu alcool medicinal a zonei de lipire a electrozilor (degresarea tegumentului).
După montare medicul/tehnicianul va porni aparatul;
Ulterior dvs puteti apăsa pe butonul “MARKER”, dacă simtiți ceva sau doriți să se înregistreze momentul – se numeste marker pacient și poate fi important în deciziile ulterioare privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor dvs. Pentru inregistrarile mai lungi de 48 ore veți primi electrozi de schimb. Electrozii utilizati sunt unii speciali pentru monitorizari de lunga durata, rezistenti la apa; in cazuri particulare (temperaturi ridicate, transpiratii abundente) este necesar sa fie inlocuiti la 48-72 ore;
În vederea efectuării igienei personale pentru aparatul fara rezistenta la apa: se scoate aparatul și firul din electrozi, se așează într-un loc ferit. Electrozii de pe piele se dezlipesc și se aruncă. Se efectuează igienizarea. Se usucă bine tegumentul și se degresează cu alcool medicinal în porțiunea unde se vor așeza electrozii daca acestia au fost dezlipiti. Apoi se cupleaza aparatul și de firele la electrozi.
Pentru aparatele rezistente la apa este permis dusul – dar cu durata scurta, cu apa la tempratura de max 38 grd (usor calda); daca veti observa ca electrozii sunt mai slab lipiti la piele dupa dus acestia vor fi inlocuiti; Nu este permisa baia in cada/piscina/imersia completa in apa.
In cazul monitorizarilor mai lungi de 72 ore, veti primi un cablu si instructiuni pentru incarcarea aparatului la priza.
Notă: înainte de montare monitor personalul medical trebuie să se asigure că pacientul are capacitatea de a înțelege instrucțiunile de utilizare; ne rezervăm dreptul de a refuza monitorizarea dacă pacientul nu este capabil să înteleagă modul de funcționare.
Este un aparat electronic de mici dimensiuni (60/48/28mm), cu o greutate de 40g (inclusiv bateriile);
Are o autonomie de până la 15 zile, usor de utilizat chiar pe o perioada de 1 lună;
Este un înregistror de evenimente simptomatice sau asimptomatice, de tip “loop recorder”;
Inregistreaza pe un canal, cel mai utilizat în clinică fiind cel tip derivația V5;
Opereaza la o frecvența de 200Hz pentru analiză și prelucrare date.
Montarea monitorului RTEST 4 se face în cabinet prin intermediul unor electrozi care se atașează pe tegument, după efectuarea degresării locului de lipire, unul sub sanul stang altul în zona sternului superior legat de un colier ca va fi purtat în jurul gatului.
După montare se va inițializa aparatul, care va face zgomot timp de 30 secunde. Ulterior dvs. puteți apăsa pe butonul “ECG” dacă simțiți ceva sau doriți să se înregistreze momentul – se numește marker pacient și poate fi important în deciziile ulterioare privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor dvs.
Pentru creșterea calității înregistrării, igiena personală trebuie efectuată la 24 ore. În acest sens veți primi electrozi de schimb. În vederea efectuarii igienei personale: se scoate aparatul și firul din electrozi, se așează într-un loc ferit. Electrozii de pe piele se dezlipesc și se aruncă. Se efectuează igienizarea. Se usucă bine tegumentul și se degresează cu alcool medicinal în porțiunea unde se vor așeza electrozii. Apoi se atașează electrozii de aparat și de fir. Se înlatură protecția de pe fiecare electrod – apoi se atașează pe piele (cu dispozitivul de înregistrare în zona sternului)– pe cât posibil în aceleași loc ca inainte.
Notă: înainte de montare monitor personalul medical trebuie să se asigure că pacientul are capacitatea de a înțelege instrucțiunile de utilizare; ne rezervăm dreptul de a refuza monitorizarea dacă pacientul nu este capabil să înteleagă modul de funcționare.
Are dimensiuni mici (74/46/15mm) și greutate de circa 30g;
Este un monitor ECG – FĂRĂ FIRE cu înregistrare ECG continuă pe 3 canale (D1 D2 și D3) timp de 24, 48, 72ore sau pana la 7 zile fara schimbarea bateriei.
Are sampling rate – 200 S/s standard, rezoluție 16 biți și frecvență de răspuns 0.1-70Hz.
Emisiile de RF sunt foarte joase și este puțin posibil să apară interferențe cu alte aparate electronice. Se poate utiliza în spații de utilitate publică și în cele de locuit. Este de dorit ca orice aparat portabil cu emisie de RF sau telefoanele mobile să nu fie ținute în preajma aparatului;
Montarea aparatului LiveECG/Auxil se face în cabinet prin intermediul unor electrozi excentrici sau electrod unic care se atașează pe tegument, după efectuarea degresării locului de lipire.
Notă: înainte de montare monitor personalul medical trebuie să se asigure că pacientul are capacitatea de a înțelege instrucțiunile de utilizare; ne rezervăm dreptul de a refuza monitorizarea dacă pacientul nu este capabil să înteleagă modul de funcționare.
După montare se va inițializa aparatul, și împreuna cu medicul sau asistenta puteți vizualiza traseul ECG în timp real pentru câteva zeci secunde.
Aparatul nu este rezistent la apa, motiv pentru care trebuie indepartat pentru efectuarea igienei zilnice; Plasturii (electrozii) pot fi mentinuti pe piele daca sunt bine atasati si raman asa dupa dus; Recomandam inclouirea lor obligatorie in cazul monitorizarilor mai lungi, la fiecare 3-4 zile; Dupa efectuarea dusului, montarea aparaului se face cu atentie astfel incat sa fie prins in toate cele 3 capse;
Daca electrodul a fost îndepărtat, sau dacă contactul cu pielea al eletrodului nu este bun, se usucă bine tegumentul și se degresează cu alcool medicinal în porțiunea unde se vor așeza electrozii. Se atașează electrozii de aparat. Se înlătură protecția de plastic de pe fiecare electrod – apoi se atașează pe piele– în aceleași loc ca înainte, sau adiacent (1 cm sus / jos, dreapta / stânga); Varful aparatului trebuie mentinut in sus (catre cap) sau usor inclinat catre umarul stg;
Este un monitor ECG de dimensiuni usor mai mari (108/86/22 mm) daca il comparam cu celelalte aparate din clinica, dar totusi de mici dimensiuni fata de multe alte varinate; este usor (140 gramefara baterii incluse) si portabil ; este conectat la tegument prin cabluri, care se fixeaza la piele in 10 puncte, in zona toracelui anterior;
Este un monitor ECG extrem de fiabil cu un sampling rate de 1024 Hz/12 biti; frecventa raspuns 0,05-120Hz;
Are detectie automata pacemaker. Are autonomie si memorie pana la 48 ore.
Emisiile de RF sunt foarte joase și este puțin posibil să apară interferențe cu alte aparate electronice. Se poate utiliza în spații de utilitate publică și în cele de locuit. Este de dorit ca orice aparat portabil cu emisie de RF sau telefoanele mobile să nu fie ținute în preajma aparatului;
Montarea monitorului SEER12 se face în cabinet prin intermediul unor electrozi care se atașează pe tegument; inainte de lipire pielea este degresata si se indeparteaza firele de par; Aparatul se ataseaza in 10 puncte in zona toracelui anterior (asemanator ventuzelor de la electrocardiograf)
După montare se va inițializa aparatul, si se verifica calitatea pe fiecare canal; Ulterior dvs. puteți apăsa pe butonul “(*)” dacă simțiți ceva sau doriți să fie marcat momentul – se numește marker pacient și poate fi important în deciziile ulterioare privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor dvs. Daca pacientul nu reuseste sa apese markerul, trebuie sa noteze in jurnal ora si ce a simptome a avut; traseul ECG este inregistrat in continuu, medicul poate verifica manual;
Igiena personală este mai dificila cu acest tip de aparat, dusul NU este posibil in timpul purtarii acestui monitor; Se poate face igiena local, cu protectia fata de apa a cablurilor si a monitorului (in caz contrar inregistrarea va fi in mare proportie pierduta Daca electrozii nu mai sunt in contact bun cu tegumentul, mai ales pentru inregistrarile de peste 48ore, acestia vor fi inlocuiti unul cate unul, cu alti electrozi. Se usucă bine tegumentul și se degresează cu alcool medicinal în porțiunea unde se vor așeza electrozii. Apoi se atașează electrozii de aparat și de fir. Se înlatură protecția de plastic de pe electrod – apoi se atașează pe piele pe cât posibil în aceleași loc ca inainte.
Notă: înainte de montare monitor personalul medical trebuie să se asigure că pacientul are capacitatea de a înțelege instrucțiunile de utilizare; ne rezervăm dreptul de a refuza monitorizarea dacă pacientul nu este capabil să înteleagă modul de funcționare.